Стримування Китаю: Японія надасть безпекову підтримку чотирьом країнам

Японія планує надати підтримку чотирьом країнам Азії

Уряд Японії має намір надати підтримку Філіппінам, Індонезії, Малайзії і В'єтнаму для боротьби з наростаючим впливом Китаю у Південнокитайському морі. Японське агентство міжнародного співробітництва вже розпочало розробку 10-річної програми підтримки цих країн, які в Токіо вважають пріоритетними з погляду регіональної безпеки [1].

Японія планує передати кожній країні військове обладнання, таке як безпілотники, радарні системи та патрульні катери, а також надати допомогу з підготовкою персоналу служб морської охорони [1].

Така підтримка має допомогти Філіппінам, Індонезії, Малайзії і В'єтнаму зміцнити свої можливості у сфері морської безпеки і надати змогу протистояти агресивним діям Китаю, що сприятиме довгостроковим безпековим інтересам Японії [1].

Китай намагається отримати контроль над майже всім Південнокитайським морем і зазнається на території, що контролюється Філіппінами, Індонезією, Малайзією і В'єтнамом. Три роки тому Китай ухвалив закон, що дозволяє його береговій охороні застосовувати силу в спірних районах моря, що спровокувало агресивну поведінку китайських кораблів [1,2].

Китай претендує на контроль майже над усім Південнокитайським морем і зазіхає на морські райони, що контролюються Філіппінами, Індонезією, Малайзією і В'єтнамом

Детальний план підтримки має бути готовий до березня 2025 року [1].

Джерела:

  1. Еспресо
  2. NHK