Суд скасував штраф ТЦК на основі даних з "Оберіг", - ЗМІ

Суд скасував штраф ТЦК на основі даних з

Суд скасував штраф, який був накладений Територіальним центром комплектування (ТЦК) на одного громадянина, через використання непідтверджених даних з інформаційної системи "Оберіг". Про це повідомляє SUD.ua.

Верховинський районний суд Івано-Франківської області прийняв рішення, згідно з яким посилання ТЦК на дані з системи "Оберіг" не можуть бути прийняті як докази. Суд відзначив, що жодний закон або підзаконний акт не передбачає використання Реєстру "Оберіг" у справах про порушення правил військового обліку.

ТЦК стверджував, що за допомогою системи "Оберіг" було встановлено, що позивач не перебуває на військовому обліку. Однак суд підкреслив, що неможливо визначити джерело даних та достовірність інформації, яку надав ТЦК.

Крім того, суд зазначив, що в Україні функціонує Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів, але цей закон не передбачає використання системи "Оберіг".

Рішення суду є важливим, оскільки ТЦК не зміг довести правомірність свого рішення щодо адміністративної відповідальності позивача. Крім того, провадження у справі було закрито через відсутність складу адміністративного правопорушення.

Слід зазначити, що Уряд не публікує постанову про регулювання питання юридичної сили застосування Реєстру "Оберіг". Постанова про затвердження нової редакції Порядку ведення Реєстру була прийнята ще 10 травня 2024 року, але досі не оприлюднена.

Нагадаємо, що раніше ми повідомляли про реальну ситуацію зі штрафами та повістками, яка склалася в Україні.

Читайте також: