Тіла загиблих в Оленівці воїнів повернули

Вдалося повернути тіла українських військовополонених, які загинули внаслідок теракту в Оленівській колонії на окупованій території в Донецькій області

Більшість із них ідентифіковані. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"В Оленівці загинули люди, які мали офіційний статус військовополонених. Вони були верифіковані МКЧХ (Міжнародний комітет Червоного Хреста. Gazeta.ua)", сказав омбудсмен.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Наразі проходить аналіз ДНК, рідні відповідними органами поінформовані", повідомив Лубінець журналістам.

Омбудсмен розповів, що росіяни робили все, щоб приховати сліди злочину, нікого з експертів так і не допустили на місце вибуху.

Також повідомив, що місія ООН зі встановлення фактів про теракт жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії.

"Місію закрили, а я з ними навіть не зустрівся. На мій погляд, не зустрівся через їхнє небажання реально чимось займатися", сказав Лубінець.

"На наш погляд, на погляд експертів, не тільки українських, це був заряд, встановлений всередині бараку, який дає дуже високу температуру", повідомив омбудсмен.

За словами омбудсмена, місію ООН дивним чином закрили.

"Про це повідомив речник Гутерреша на пресконференції, і на пряме запитання журналістів: ви прийняли рішення закрити цю місію через те, що РФ не допустила представників місії до Оленівки? Відповідь була: ми це не коментуємо", сказав Лубінець.

У ніч на 29 липня один із бараків виправної колонії в окупованому росіянами селищі Оленівка на Донеччині був зруйнований. Загинули щонайменше 50 українських військовополонених.

За попередніми висновками міжнародних експертів, українських полонених вбили термобаричною зброєю, сказав генеральний прокурор Андрій Костін.

Окупанти не надали доступу до Оленівки представникам Міжнародного комітету Червоного хреста.

Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК "Вагнер" і ФСБ, повідомило Головне управління розвідки Міноборони.