Трагедія в Оленівці: оприлюднили результати розслідування

Вибух у таборі для військовополонених в Оленівці 29 липня 2022 року був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

Це встановило Головне слідче управління СБУ, повідомили в Управлінні інформаційної політики Офіса генерального прокурора.

Під час досудового розслідування провели комплексну експертизу слідів, зброї та обставини її використання.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

В Офісі генпрокурора також повідомили, що 5 січня 2023 року генеральний секретар ООН розформував місію зі встановлення фактів обстрілу колонії за відсутності необхідних гарантій безпеки та доступу до місця злочину.

"Відновлення роботи місії найближчим часом дало б можливість доступу до місця вчинення злочину представникам міжнародних інституцій", йдеться у повідомленні.

За результатами проведених судових молекулярно-генетичних експертиз ідентифікували 33 загиблих, тіла яких повернули на підконтрольну Україні територію. Зараз особистість інших 24 осіб встановлюють.

Як потерпілих допитали 13 військовослужбовців, яких утримували в одному із приміщень колишньої виправної колонії.

У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому росіянами селищі Оленівка на Донеччині був зруйнований. Загинули щонайменше 50 українських військовополонених.

За попередніми висновками міжнародних експертів, українських полонених вбили термобаричною зброєю, сказав генеральний прокурор Андрій Костін.

Окупанти не надали доступу до Оленівки представникам Міжнародного комітету Червоного хреста.

Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК "Вагнер" і ФСБ, повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

Вдалося повернути тіла українських полонених, які загинули внаслідок теракту. Росіяни робили все, щоб приховати сліди злочину, нікого з експертів так і не допустили на місце вибуху, сказав омбудсмен.