Трамп може наполягати на відмові України від членства в НАТО — FT

Трамп бореться проти членства України в НАТО
Трамп бореться проти членства України в НАТО

Питання нейтралітету України стає все більш важливим у разі повернення Трампа до влади, зазначає Гідеон Рахман, головний оглядач з міжнародних питань у Financial Times. Багато спекуляцій про можливу "зраду" США у відношенні до України свідчать про можливе припинення поставок зброї через визнання анексії частини української території Росією.

Кандидат на посаду віцепрезидента від республіканців Джей Ді Венс підтримує нейтральність України. Він вважає, що нейтралітет є екзистенціально важливим для Росії. Але адміністрація Байдена відкидає вимогу про нейтралітет, вважаючи, що Росія прагне підкорити Україну.

Україна наполягає на повному відновленні своєї територіальної цілісності, включаючи Крим. США та їхні союзники обіцяють підтримувати Україну і не нав'язувати мирні умови. Росія вимагає врегулювання, яке передбачає підкорення 80% території України.

Існують різні ідеї по вирішенню конфлікту. Одна з них - вступ України до НАТО, що забезпечило би колективну безпеку. Інша ідея - "ізраїльський варіант", який передбачає розбудову України за допомогою військової допомоги, щоб вона могла самостійно стримувати російську агресію.

Результати виборів у США мають великий вплив на ситуацію. Адміністрація Байдена не збирається погоджуватися на нейтральність України, але адміністрація Трампа-Венса може. У Путіна є стимули продовжувати війну, поки результати виборів залишаються неясними.

Джей Ді Венс: "Нейтралітет - це, очевидно, те, що вони [росіяни] вважають для себе екзистенціально важливим".
Рахман: "Поки вони цього не отримають, у Києві не може бути серйозних дебатів щодо кордонів чи території".
Салліван: "Він все ще хоче підкорити Україну. І ми не дозволимо цьому статися".

Джерело: ZN.UA

Читайте також