Трамп планує застосовувати санкції до країн, які відмовляються від долара

Економічні радники Трампа шукають способи перешкоджати дедоларизації

Економічні радники колишнього президента США Дональда Трампа розглядають способи активно перешкоджати країнам, які планують відійти від використання долара, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Зокрема, йдеться про штрафні санкції для союзників або супротивників, які шукають активних способів брати участь у двосторонній торгівлі в інших валютах: це і експортний контроль, і збори за маніпулювання валютою, зазначили співрозмовники видання.

Критика домінування долара у світовій фінансовій системі почала ширитися у 2022 році після введення США санкцій проти Росії за вторгнення в Україну. У свою чергу, російський центральний банк та уряд обмежили доступ до долара. Президент Джо Байден недавно підписав закон, який дозволяє йому конфіскувати активи в російських доларах для допомоги Україні. Це викликало занепокоєння багатьох законодавців-республіканців, які бояться підірвати роль долара у світовій фінансовій системі.

На саміті країн БРІКС у минулому серпні було обговорено дедоларизацію. Ця група набуває глобального впливу, особливо після того, як ключові нафтовидобувні країни були запрошені вступити. Зараз Саудівська Аравія та ОАЕ прив'язані до долара. Економічні радники Трампа говорять про можливість перешкоджати зусиллям країн БРІКС під час можливого другого терміну експрезидента. Сам Трамп заявив, що хоче, щоб долар залишався світовою резервною валютою.

"Я ненавиджу, коли країни відмовляються від долара. Я б не дозволив країнам відмовлятися від долара, тому що коли ми втратимо цей стандарт, це буде схоже на програш у війні. Це буде ударом по нашій країні", — сказав Трамп в інтерв’ю CNBC 11 березня.

"З Байденом ви втратите долар як стандарт. Це буде все одно, що програти найбільшу війну, яку ми коли-небудь програвали", — заявив Трамп.

Джерело: ZN.UA