Трибунал над Росією: Deutsche Welle розповіли про обговорення на Заході

Захід схиляється до "гібридного трибуналу" для притягнення до відповідальності винних у злочині агресії проти України

Такий трибунал може поєднати юрисдикцію України і процес на основі міжнародного права. Про це з посиланням на посадовця Європейського Союзу повідомили Deutsche Welle.

За оцінками експертів ЄС у галузі міжнародного права, міжнародний трибунал на основі української юрисдикції найбільш ймовірний варіант здійснення правосуддя в цьому випадку, сказав посадовець.

Також сказав, що для ЄС дуже важливо, аби Україна ратифікувала Римський статут, на підставі якого діє Міжнародний кримінальний суд.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У Єврокомісії сказали, що для створення як "гібридного трибуналу", так і спеціального міжнародного трибуналу потрібна потужна підтримка Організації Об'єднаних Націй.

Це пов'язане з тим, що за злочини агресії відповідає найвище політичне і військове керівництво Російської Федерації.

Але воно має міжнародний імунітет, а отже для такого трибуналу необхідно зняти імунітет, наприклад, із глави держави-агресора, глави його уряду і міністра закордонних справ.

У березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Обох підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.