Туреччина у серпні вдвічі скоротила закупівлі російської нафти

Туреччина скоротила закупівлі російської нафти
Туреччина скоротила закупівлі російської нафти

Туреччина зменшила імпорт російської нафти на тлі ремонту нафтопереробного заводу STAR

Туреччина, яка є третім найбільшим імпортером російської нафти, зменшила свої закупівлі на половину через ремонт нафтопереробного заводу STAR біля Ізміра, зазначає компанія Kpler, що займається аналізом ринка.

У серпні кількість імпорту скоротилася до менш ніж 200 тисяч барелів на день з 400-450 тисяч барелів на початку літа.

Ремонт заводу, який має близько 45% усієї російської нафти, постачаної на турецький ринок, розпочався 5 вересня і триватиме приблизно два місяці. Це плановий захід, який обумовлений очікуванням зупинки видобутку, пояснює аналітик з Kpler Віктор Катона.

STAR управляється азербайджанською компанією SOCAR і став найбільшою приватною інвестицією в енергетичний сектор Туреччини. Цей завод з щорічною потужністю близько 200 тисяч барелів на день (або 12 мільйонів тонн нафти на рік) задовольняє приблизно 20% потреби країни в нафтопродуктах. Планувалося збільшити його потужність до 13 мільйонів тонн до 2024 року.

Головними видами нафти для STAR є важкі, зокрема азербайджанська Azeri Light, іракська Kerkuk і російська Urals. На сьогоднішній день головним постачальником сировини для заводу є "Лукойл", інформувало агентство Reuters в серпні.

За даними Kpler, в червні постачання нафти з Росії в турецький порт "Аліага", де розташований STAR, становили трохи менш ніж 300 тисяч барелів на день, а в серпні вони скоротились до 100 тисяч барелів на день.

Експерти вказують, що ситуація не є критичною для російських постачальників, але не зовсім комфортна щодо обмежених регіонів збуту. "Залежність Росії від азіатського ринку наразі найвища в історії, а в Європі практично немає покупців, за винятком турецького Tupras", - зауважує аналітик.

Також, це трохи вплинуло на ціну на російську нафту Urals, дисконт на яку в Індії зріс у середньому до близько $4 за барель у порівнянні з $3.

Джерело: enkorr

Читайте також