У Норвегії в українців можуть відібрати захист через поїздки додому: названі умови

Українським іммігрантам в Норвегії загрожує втрата статусу
Українським іммігрантам в Норвегії загрожує втрата статусу

Українцям відповіли, чи можна поїхати додому після здобуття колективного захисту у Норвегії.

Як передає "Хвиля", про це пише UDI.

Так, деякі українці, які виїхали з України під час війни з Росією, знайшли притулок у Норвегії та отримали колективний захист. Проте, після цього з'явилася необхідність отримувати дозвіл на подорожі між Норвегією та Україною. Ця вимога діє з 12 грудня 2023 року.

Якщо у вас виникла необхідність їхати додому, Директорат у справах іноземців (UDI) може розглянути вашу ситуацію та вирішити, чи відкликати ваш дозвіл на проживання в Норвегії.

У разі отримання інформації про ваше перебування в Україні, ми відкриємо справу, щоб визначити, чи необхідно відкликати ваш дозвіл. Ви отримаєте попереднє повідомлення про те, що ми відкрили таку справу. Тоді ви матимете можливість пояснити мету вашої поїздки. UDI розгляне причину вашої поїздки додому, перш ніж ми вирішимо відкликати ваш дозвіл. Розгляд цієї справи може тривати довго.

Якщо ваш дозвіл буде відкликано, вам буде надіслано рішення з поясненнями. В такому випадку, ви маєте можливість оскаржити це рішення та отримати відшкодування витрат на послуги адвоката.

Також варто зазначити, що нові правила не поширюються на тих, хто вже перебуває в Україні або планує поїздку до 12 грудня. Однак, якщо ви перебуватимете за кордоном понад 6 місяців, це може вплинути на дозвіл на проживання.

Якщо вам потрібно поїхати до України з поважною причиною, такою як відвідування хворої родички або участь в похоронах, ви маєте звертатися в UDI та пояснювати мету вашої поїздки. Схвалення мети поїздки буде залежати від особливих обставин.

У будь-якому випадку, перед поїздкою в Україну переконайтеся, що у вас є всі необхідні документи, включаючи дійсний закордонний паспорт або дозвіл на проживання в Норвегії.

Дізнайтеся більше на сайті UDI.

Читайте також