У ОП прокоментували статтю Financial Times про можливі компроміси з РФ, - ЗМІ

Український коментар до статті Financial Times про можливі компроміси з РФ від ОП
Український коментар до статті Financial Times про можливі компроміси з РФ від ОП

Українська влада однозначно заперечує інформацію, яка з'явилася в газеті Financial Times, щодо можливого обміну окупованими територіями на гарантії безпеки для України.

За даними РБК-Україна, у владі заявили, що немає жодних офіційних пропозицій про вступ України до НАТО чи отримання гарантій безпеки на кшталт статті 5 Статуту Альянсу. Джерело зауважило, що Україна має своє бачення про мир, є План перемоги, і все інше є просто пустими словами. Наголосилося, що Україна не торгує своїм суверенітетом і територіями.

Представник Офісу Президента назвав публікацію FT заснованою на маячній ідеї, і заявив, що Україна не отримувала жодних офіційних пропозицій щодо обміну окупованими територіями на гарантії безпеки. Також було зазначено, що журналісти FT навіть бояться дати далекобійність і не розмовляли з тими, хто дійсно приймає рішення в Україні.

Українські посадовці підкреслюють, що позиція країни лишається незмінною: Україна прагне повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету, згідно з міжнародно визнаними кордонами.

У статті Financial Times говориться, що деякі західні дипломати та українські чиновники розглядають можливість надання Україні значних гарантій безпеки в обмін на тимчасове збереження Росією контролю над окупованими територіями. Згідно з публікацією, існує "мовчазна згода" на те, що ці території в майбутньому повернуться дипломатичним шляхом.

FT також згадує, що обговорюється "західнонімецька модель" для України, яка передбачає можливість вступу до НАТО окремих частин країни, які контролює уряд. Ця ідея, за даними видання, набуває популярності серед деяких політичних колах Заходу.

Читайте також