У працюючих пенсіонерів можуть забрати до 20% пенсії: як уникнути

Працюючі пенсіонери з документами на роботу
Працюючі пенсіонери з документами на роботу

Українські пенсіонери можуть втратити частину своїх виплат, навіть ті, які уже дуже невеликі. І причиною цього може бути сама людина.

За повідомленням Пенсійного фонду України, однією із можливих причин зменшення пенсій є продовження трудової діяльності пенсіонерів. В Україні пенсіонери мають право працювати, але вони повинні повідомити про це ПФУ.

Закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачає, що після працевлаштування пенсіонер має повідомити ПФУ протягом 10 днів.

Зробити це можна як при особистому зверненні, так і онлайн через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Якщо пенсіонер не повідомить ПФУ, то при звірці даних із держреєстрами ця інформація все одно "спливе", а надмірно виплачену суму пенсії доведеться повернути. Якщо пенсіонер відмовиться повернути переплачену суму, ПФУ може утримувати до 20% виплати як компенсацію.

Отже, для того, щоб не втратити частину пенсії та не повертати кошти державі, потрібно вчасно повідомляти ПФУ про працевлаштування або початок підприємницької діяльності.

Варто зазначити, що пенсіонери, які працюють, отримують періодичні перерахунки пенсій. Наступний перерахунок відбудеться з 1 квітня.

Читайте також