У РФ уже немає серйозних джерел для покриття дефіциту бюджету — економіст

Фінансова яма в РФ заглиблюється. Фото
Фінансова яма в РФ заглиблюється. Фото

Російська Федерація все більше і більше витрачає кошти на війну, але інші видатки зменшуються, що призводить до страждань російського населення.

Про це заявив економіст Олег Пендзин в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він зазначив, що у 2023 році сукупні витрати російського бюджету на війну становили приблизно 60 млрд доларів, а в поточному році вони складають 110 млрд.

«Ми обговорюємо бюджет на наступний рік - 143 млрд. Будь-який ресурс у країні не є нескінченним. І якщо ви різко збільшуєте одну статтю, то, звичайно ж, зменшуєте якісь інші витрати. Що зараз являє собою найбільше джерело зменшення витрат російського бюджету? Це, звичайно ж, витрати на "соціалку". Це, звичайно ж, витрати на російське населення, яке в даній ситуації страждає найбільше в усьому цьому бюджетному процесі», - сказав він.

Економіст підкреслив, що Фонду добробуту точно не вистачить ліквідних коштів на 2025 рік.

«Російське керівництво зверталося до керівництва КНР з проханням надати позику в юанях для покриття дефіциту російського бюджету, але, наскільки я знаю, це питання відкладено і його не буде реалізовано. Тому на сьогодні серйозних зовнішніх джерел для покриття дефіциту не існує. Тому напрямки, які забезпечать фінансування війни - це, по-перше, скорочення соціальних витрат, та, по-друге, збільшення податкового тиску на російське населення всередині країни», - зазначив Пендзин.

За його словами, витрати на війну в російському бюджеті будуть покриватися за рахунок російських громадян, тому їх чекає підвищення податків, зростання цін і збільшення комунальних платежів.

«Це все буде покриватися за рахунок гаманців російських громадян. Інших джерел всередині країни не існує. Варто розуміти, що будь-який бюджет - це не державні гроші. Будь-який бюджет - це гроші платників податків. І хто є кінцевим платником податку в будь-якій країні? Це громадянин. Тому коли ми говоримо про те, хто буде на своїх плечах нести витрати на війну, відповідь однозначна. Це тільки російські громадяни, які навіть на сьогодні далеко не такі заможні, як це хотіло б показати російське керівництво», - зазначив Пендзин.

Читайте також