У Росії протестують родичі мобілізованих. Аналіз ISW

Родичі російських військових, які були мобілізовані, продовжують проводити протести по всій Росії. Акції відбуваються у Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці та Єкатеринбурзі. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважують, що протестувальники не зважають на спроби Кремля цензурувати їх та придушити будь-який громадський рух на підтримку мобілізованих російських солдатів. 

10 лютого російські опозиційні видання Сота та Mobilization News опублікували кадри, на яких видно, що учасники громадського руху «Шлях додому» покладають квіти та збираються біля пам’ятників у Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці та Єкатеринбурзі, домагаючись демобілізації своїх рідних.

Згідно з Mobilization News, учасники руху «Шлях додому» звернулися до передвиборного штабу Владислава Даванкова, кандидата в президенти Росії, у Москві та передали команді листи з проханнями про демобілізацію.

Аналітики відзначають, що нещодавно влада в Росії спробувала цензурувати акцію протесту учасників руху «Шлях додому» біля Могили невідомого солдата в Москві та на Манежній площі.

«Спроби Кремля цензурувати та дискредитувати громадський рух «Шлях додому» свідчать про бажання Кремля придушити цей рух, особливо перед виборами президента Росії в березні 2024 року», - оцінюють аналітики з ISW.

Нагадаємо, що 17 січня у Башкортостані відбувся багатотисячний мітинг - люди зібралися навпроти будівлі суду у Баймаку, де судили громадського активіста Фаїля Алсинова. Після того, як суд виніс вирок у вигляді позбавлення волі на чотири роки у колонії загального режиму, почалися сутички між протестувальниками та ОМОНом. 

Силовики з ОМОНу використовували кийки та сльозогінний газ, у відповідь мітингувальники кидали сніг та шматки льоду. Кілька десятків людей отримали травми. Учасники протесту закликали своїх земляків, що воюють в Україні, повернутися додому. «Поки ви воюєте за амбіції однієї людини, ваш народ б'ють палицями ОМОН та Росгвардія», - йдеться у публікації.