У сховищах ЄС залишились рекордні обсяги газу - ЗМІ

Зображення газових сховищ ЄС
Зображення газових сховищ ЄС

Європейський Союз має достатньо газу для наступної зими

За даними аналітиків, Європейський Союз матиме достатньо газу у сховищах наступної зими, а інші країни Центральної Європи працюють над альтернативним постачанням, якщо транзит через українську територію припиниться.

Ціни на газ в Європі впали до рівня, який спостерігався до конфлікту Росії і України в 2014 році, найнижчого за останні три роки, завдяки м'якій погоді та зростанню виробництва відновлюваної енергії.

"Угода, підписана у 2019 році між українським "Нафтогазом" і російським "Газпромом", яка дозволяє російському газу проходити через Україну, закінчується наприкінці року, що викликає нові обтяження для постачання газу в Європу", - повідомляє Reuters.

Європейські газові сховища наповнені на рекордному рівні, заповненість складає 59%, що є надзвичайно високим показником для цього часу року.

"Європа, ймовірно, знову заповнить свої сховища на ранній стадії забезпечення своїх потреб наступної зими", - каже Джеймс Уодделл, керівник відділу європейського газу та СПГ.

Згідно з мандатом ЄС, європейські газові сховища повинні бути заповнені на 90% до 1 листопада.

Цей запас газу зазвичай становить чверть від споживання вимогливої зимою Європи і дозволяє уникнути цінових перепадів та забезпечити достатню кількість газу для наступної зими. Припинення поставок газу може бути особливо проблематичним для Австрії та Словаччини, які імпортують значну кількість газу з Росії через Україну. Однак, навіть ці країни шукають альтернативи постачання.

"Ми підписали довгостроковий контракт на регазифікацію скрапленого природного газу (СПГ) на терміналі в Роттердамі", - заявляють представники австрійської компанії OMV.

Отже, Європейський Союз може бути спокійний щодо постачання газу на наступну зиму завдяки високим рівням запасів та роботі над альтернативними джерелами постачання.

Читайте також