Удари по Росії західною зброєю: у НАТО відреагували на дозвіл для України

Удари по Росії західною зброєю: у НАТО відреагували на дозвіл для України

У НАТО підтримали можливість України використовувати західну зброю для оборони

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав рішення партнерів дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів по Росії з метою самооборони та захисту Харкова. Він наголосив, що Росія здійснює військову агресію, яка є грубим порушенням міжнародного права. Згідно з міжнародним правом, Україна має право на самооборону та може завдавати удари по цілях біля агресора.

Треба пам'ятати, це – військова агресія. Росія напала на іншу країну – і це грубе порушення міжнародного права. А, згідно з міжнародним правом, самооборона є легітимною, враховуючи, що робить Україна, тобто вони захищаються самі - сказав Столтенберг.

Столтенберг також зазначив, що використання західної зброї для захисту Харкова є важливим рішенням. Він висловив побоювання, що якби Україна не мала можливості використовувати цю зброю проти російських цілей, то це створило б безпеку для Росії.

Було б дуже важко, якби українці були змушені визнати, що артилерійські батареї, ракетні батареї або аеродроми на російській стороні були б для росіян певною мірою безпечні, оскільки українці не могли б використовувати проти них цю зброю - наголосив Столтенберг.

При цьому генсек НАТО не дав конкретної відповіді на запитання, чи може Україна атакувати станції радіолокацій на території Росії. Він підкреслив, що будь-які операції повинні відповідати міжнародному праву та виконуватися відповідально.

Раніше партнери України дозволили їй використовувати їхню зброю проти Росії.

Читайте також: