"Україна атакує скупчення військ РФ" - що пише про нас світова преса

Російська армія не виявляє гнучкості, і постійно стає на ті ж граблі, безглуздо втрачаючи людей і техніку. Ось чому ЗСУ майже щодня підривають їхні казарми і склади боєприпасів. Особливо багато гине недосвідчених мобілізованих. США, Франція і Німеччина передадуть свої легкі БМП Україні, що зробить ЗСУ ще мобільнішими, а Польща може передати німецькі танки Leopard. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Чому російська армія нічого не вчиться", Die Welt, Німеччина

За останні дні Україні вдалося кілька разів атакувати скупчення військ РФ далеко за лінією фронту, завдавши ворогові значних втрат. До 500 російських військових загинули або були поранені внаслідок артилерійського удару в селі Чулаківка Херсонської області. Декілька сотень загинули від удару по ПТУ у Макіївці Донецької області. Українці повідомляють про удари по скупченню російських військ біля Федорівки. Кількість жертв - невідома. Біля Сватового був удар по великому російському складу боєприпасів.

Росіяни не можуть зберегти в таємниці зосередження або пересування своїх солдатів, техніки і боєприпасів. Російська армія вкотре показала, що нездатна вчитися

Усе це серйозні невдачі для росіян, які свідчать про можливості їхньої армії. Вони не можуть зберегти в таємниці зосередження або пересування солдатів, техніки і боєприпасів. Російська армія вкотре показала, що нездатна вчитися.

Усього за кілька місяців війни українці побудували систему Delta, яка дає їм цифровий огляд поля бою в режимі реального часу та пов'язує тих, хто веде розвідку цілей, декого з тих, хто в тилу росіян, з іншими підрозділами, що займаються виявленням цілей, та можуть швидко їх знищити.

Росіяни так недбало ставляться до секретності, що українцям стабільно вдається відстежити розташування їхніх командних пунктів, складів боєприпасів та зосередження військ.

Тому просто незбагненно, що Росія продовжує концентрувати ще більше техніки, боєприпасів та солдатів в одному місці замість того, щоб захищати найважливіші ресурси для війни від атак шляхом їхнього розосередження. Українці місяцями доводять, що можуть успішно визначати ворожі цілі та цілеспрямовано знищувати.

Мобілізовані росіяни без досвіду порушують елементарні заходи безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

"Приплив мобілізованих на передову зробив їх вразливими для атак", - каже Майкл Кофман, експерт з російських збройних сил в американському аналітичному центрі CNA.

Відсутність адаптивності лейтмотив провалів російської війни останніх місяців. Здатність пристосовуватися до нових умов основна вимога для будь-якої успішної війни.

"Жоден план не витримує першого контакту з противником", - говорив військовий мислитель і прусський фельдмаршал Гельмут фон Мольтке. Отже, гнучкість незамінна чеснота на війні.

Від початку війни українці атакували найслабшу ланку російської армії - логістику та лінії постачання

Від початку війни українці атакували найслабшу ланку російської армії - логістику та лінії постачання. Наприкінці червня вони отримали зі США перші системи HIMARS, і у них з'явилися засоби вражати цінні цілі далеко за лінією фронту та втілювати стратегію виснаження.

Через це незрозуміло, чому Росія продовжує концентрувати війська, техніку та боєприпаси на складах і робить їх мішенями. У колишній будівлі ПТУ у Макіївці казарма та склад боєприпасів були у тій самій будівлі, що посилювало руйнівний ефект української атаки.

Наразі російське військове керівництво намагається перекласти провину на солдатів, які, попри заборону, включали мобільні та, отже, могли бути виявлені українцями. Насправді ці епізоди, що повторюються - провал військового керівництва на фундаментальному рівні.

"Одна з причин, чому Україна переможе російська армія не піддається навчанню. Нездатність забезпечити дисципліну на полі бою та захистити війська в зоні бойових дій після десяти місяців важких втрат свідчить, що у них немає добрих офіцерів та культури, щоб вчитися на своїх помилках", - каже Бен Годжес, колишній командувач армії США в Європі.

Експерти розглядають успішні атаки ЗСУ останніх днів як посилення української стратегії виснаження, яка може бути спрямована на підготовку нових наступів, таких як у районі Херсона, де українці місяцями бомбили тил росіян, а потім поступово наступали, що зрештою змусило росіян піти з західного берега Дніпра.

Наразі незвичайно тепла погода по Європі перешкоджає великому просуванню важкої бронетехніки. Земля на фронті надто болотиста. З найближчих вихідних на схід України прийдуть морози. Температура впаде до -10 градусів. Тоді замерзла земля може дозволити українцям використовувати бронетанкові частини, що швидко наступають, для вклинювання в оборону росіян, як це сталося на початку вересня на Харківській області.

"Київ намагається тиснути на росіян через виснаження, чи наступ. Хоча зимові умови ускладнюють наступальні операції, Україна має більше можливостей для їх проведення, ніж Росія. Це уможливлює масштабний зимовий наступ у найближчі місяці", - каже Кофман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Мета Києва - зберегти ініціативу у війні й не дати Росії перейти у наступ узимку чи навесні.

"Україна, ймовірно, відвоює більше території, чи то у війні на виснаження, чи через наступальні маневри", - каже Кофман.

Успішні українські удари останніх днів були лише прелюдією до спекотної зими

Успішні українські удари останніх днів, мабуть, були лише прелюдією до спекотної зими. Вони ще більше вплинули на бойовий дух росіян, які й так уже досягли найнижчої точки через численні поразки та вимушену мобілізацію, погане спорядження та холод.

"США та союзники кажуть, що бронетехніка дасть перевагу українським військам", The Wall Street Journal, США

США, Франція та Німеччина заявили, що направлять в Україну десятки бронетранспортерів, що є значною підтримкою Заходу в критичний момент війни проти російських військ, що вторглися.

Президент Джо Байден заявив у четвер, що США дадуть БМП Bradley - гусеничну машину, що нагадує танк, але з меншою зброєю. Вони будуть частиною нового пакету військової допомоги, про який заявлять сьогодні, у п'ятницю. Він включатиме інші боєприпаси, транспортні засоби та озброєння.

Німеччина заявила, що відправить БМП Marder, а Франція колісні броньовані машини AMX-10.

Ці машини дадуть Україні новий збройовий та броньований потенціал, що дозволить її військам ввести в бій мотопіхотні підрозділи та додасть вищого рівня маневреності та вогневої потуги.

Канцлер ФРН Олаф Шольц вирішив відправити машини Marder та одну батарею системи ПРО Patriot після розмови у четвер із Байденом.

Україні потрібен масив техніки, щоб відновитись після важких втрат в останні місяці та озброїтися для майбутніх наступів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

Рішення Заходу дати транспортні засоби не обов'язково є важливим переломним моментом, але ще одним поворотом допомоги у сфері безпеки з використанням більшої кількості та кращої зброї, каже Кофман.

"Війна триває понад 10 місяців. Захід шукає, що додатково можна поставити Україні, щоби допомогти перемогти. У міру того, як війна затягується, пошук спричинить вивчення репертуару доступних можливостей і країн, які змінюють політику з часом щодо тих озброєнь та систем, які раніше не хотіли давати", - каже він.

Якщо США поставлять машини Bradley у великих кількостях, це може дати Україні серйозну перевагу

Ці машини дадуть українським силам низку переваг. Вони можуть перевозити піхоту біля лінії фронту у відносній безпеці, надаючи українським військам велику мобільність. Якщо США поставлять машини у великій кількості, це може дати Україні серйозну перевагу.

Колісні машини AMX-10 можуть рухатися швидше за гусеничні, що дасть українцям життєво важливу швидкість проти повільних російських сил. Навіть гусеничні Bradley, максимальна швидкість яких близько 55 км/год, можуть рухатися швидко, і солдати кажуть, що їх розганяли до 80 км/год.

Колісні транспортні засоби зазвичай повинні залишатися на дорогах або твердій землі, на відміну від гусеничних, які можуть рухатися по бруду. Але колісні менше витрачають бензин, що дає їм більшу автономність. Вони також зазвичай вимагають менше обслуговування, ніж гусеничні.

Хоча в AMX-10 і Bradley немає гармат, як у танків, вони несуть смертельні знаряддя. AMX-10 називають "вбивцею танків", бо вона стріляє снарядами майже такого ж розміру, як у танка, які можуть пробити броню танка. Bradley несуть ракети TOW, здатні знищити більшість танків.

Обидві машини мають пасивний та активний захист, засоби наведення та допоміжні гармати кращі, ніж майже будь-який російський танк чи аналогічна машина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" Валентин Краснопьоров

Польща передала Україні понад 240 модернізованих радянських танків на початку війни. За словами високого польського дипломата, наразі Варшава розглядає прохання України про безоплатну передачу своїх основних бойових танків Leopard німецького виробництва.

"Поляки розглядають можливість віддати що завгодно, щоб допомогти Україні", - сказав чеський чиновник, який брав активну участь у постачанні західної зброї Україні.

Leopard значно краще броньовані та краще захищені від протитанкових засобів, ніж машини, які досі пропонували Франція, Німеччина та США.

Польща може віддати Україні свої 240 німецьких танків Leopard

Польща має понад 240 танків Leopard, що є достатньо для двох танкових бригад, і планує віддати їх усі, сказав Славомір Дебскі, директор Польського інституту міжнародних відносин, варшавського аналітичного центру, близького до польського уряду. За його словами, темпи, з якими вона може дати їх Україні, залежать від того, наскільки швидко Польща отримає танки на заміну, замовлені нею у виробників у Південній Кореї та США. Берлін також має схвалити цю угоду.

"Питання не в "якщо", а "коли". Це саме те, за що Польща виступала багато місяців", - каже Дебскі, додавши, що небажання Заходу давати танки зменшилося після кількох місяців дипломатичного тиску.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що через удар по казармі в Макіївці в новорічну ніч, де загинули близько 400 мобілізованих росіян, все більше критики всередині російського військового командування. В орбіті Володимира Путіна дедалі більше ролі набирає колишній зек Євген Пригожин та його ПВК "Вагнера". На противагу міністр оборони РФ Сергій Шойгу створив свою ПВК "Патріот". У міру того, як усе наполегливіше ходять чутки, що Путін хворий на рак і приймає неадекватні рішення, зростає перспектива початку боротьби за владу в Москві. США, Франція та інші союзники дедалі ближче до того, щоб передати Україні танки та іншу бронетехніку для наступу.