Українцям "поміняють" квартири: кого торкнеться і що зроблять із житлом

Поред РАДИ голова криївками
Поред РАДИ голова криївками

Українцям пропонують обміняти старі квартири на нові, повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади Олена Шуляк.

Житлова проблема є однією з найгостріших в Україні, або потрібен капітальний ремонт або навіть знесення старих будинків. Уряд розглядає нові підходи до вирішення цієї проблеми, одним з яких є програма обміну старих квартир на нові.

Законопроект щодо реконструкції старого житлового фонду може бути внесений до Верховної Ради до кінця 2024 року для другого читання. Цей проект об'єднує "хрущовки" та старі будинки, і його мета полягає в оновленні застарілого житлового фонду.

У законопроекті передбачається можливість реконструкції/модернізації будівель, таких як заміна комунікацій, вікон, утеплення фасадів тощо. Також можливе знесення будівель і будівництво нових на їх місці.

Для власників квартир у будинках, які підлягають реконструкції, пропонуються кілька варіантів: тимчасове "маневрене житло" під час будівельних робіт, переселення в інший будинок до завершення будівництва або грошова компенсація.

Голова Комітету наголосила на важливості створення прозорого механізму, який уникне зловживань, особливо з боку місцевої влади.

Читайте також