Українцям загрожують штрафи за "неправильні" паспорти: хто та скільки заплатить

Показання в страховому паспорті важливі для Українців
Показання в страховому паспорті важливі для Українців

Українцям грозять штрафи за "неправильні" паспорти

В Україні є обов'язкова вимога отримати паспорт громадянина України після 14-річного віку. Цей документ є основним посвідченням особи. Паспорт може бути двох видів: традиційний паперовий (у формі книжечки) чи сучасний пластиковий (ID-картка). За невчасне оновлення або заміну паспорта можуть бути накладені штрафи.

Власники паспортів-книжечок повинні оновлювати фотографію при досягненні 25 та 45 років. Якщо власникам ID-картки вони цього робити не потрібно, оскільки цей документ має термін дії: для осіб віком від 14 до 18 років - 4 роки, для осіб після 18 років - 10 років.

Якщо не вклеїти фото в старий паспорт або не замінити його на новий, він вважається недійсним. За користування недійсним паспортом передбачено штрафи: попередження за перший раз і адміністративне стягнення у вигляді 1-3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за другий раз протягом року.

Обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ID-картку необов'язковий, але можливий за бажанням або у випадку втрати, крадіжки, псування, зміни даних власника чи невклеювання фото до паспорта після досягнення 25 або 45 років.

Для оформлення, оновлення або заміни паспорта є три можливих шляхи: звернутися до підрозділу ДМС, до ЦНАП або до Паспортного сервісу. Оформлення паспорта зазвичай займає не більше 20 робочих днів, але можна скористатися послугою прискореного оформлення, при цьому новий документ буде готовий за 10 робочих днів. Ціни на послуги варіюються від 504 до 874 гривень в залежності від типу оформлення.

Заборонено видачу "сірих паспортів" українським чоловікам в Німеччині.

Читайте також