Ukraine Facility: як розподіляються 7 млрд євро для бізнесу

Ukraine Facility: як розподіляються 7 млрд євро для бізнесу

Міністерство економіки оголосило про виділення в рамках програми Ukraine Facility від €1 млрд до €1,5 млрд на підтримку бізнесу в 2024 році, з яких 70% призначено для малих та середніх підприємств.

Таку інформацію надав заступник міністра економіки Олексій Соболев під час форуму "Гроші для Перемоги" від Forbes Ukraine.

Ці кошти допоможуть міжнародним фінансовим організаціям та українським банкам знизити вартість застави для бізнесу і збільшити обсяги кредитів.

Загалом, на протязі чотирьох років передбачено виділення €12 млрд для розширення наявних проєктів європейських організацій в Україні. Частка €7 млрд з цієї суми буде направлена на підтримку приватних, місцевих та державних проєктів у рамках програми Ukraine Facility "Pillar 2".

Програма Ukraine Facility спрямована на сім галузей, яким необхідна банківська підтримка: енергетика, оборонна промисловість, сільське господарство, ІТ, транспорт, виробництво крітичних матеріалів та переробна промисловість.

У 2024 році буде виділено до €1,5 млрд на розширення програм, які запроваджено міжнародними фінансовими організаціями в Україні, з яких 70% будуть спрямовані на малий та середній бізнес.

"Якщо ви співпрацюєте з Європейським інвестиційним банком або іншими банками, які беруть участь у програмі, – знайте, що у вас є додатковий ресурс, який можна використати для здешевлення кредитів, застави та інших послуг", – зазначив Соболев.

За його словами, бізнеси з проектами на суму від €30 до €50 млрд можуть безпосередньо співпрацювати з європейськими організаціями, наприклад KfW. Також можлива співпраця з українськими банками, які мають програму з міжнародними фінансовими організаціями для залучення додаткових кредитних ресурсів.

Джерело: Forbes

Читайте також: