Український омбудсмен звернувся до родичів полонених воїнів

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до родичів полонених. Просить не називати їхніх прізвищ, щоб не ускладнювати роботу з повернення військових додому.

Однак можна розповідати про умови, за яких воїни потрапили у полон. Наприклад, захисники Маріуполя, повідомив Лубінець, пише РБК-Україна.

"Так, треба говорити про те, що Росія тримає наших героїв і героїнь. Привертайте увагу до процесу, до того, що РФ порушує Женевські конвенції, не називаючи конкретних прізвищ. Ми вас дуже просимо", зазначив посадовець.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Також не можна говорити про кількість українських полонених, бо РФ може це використати не на користь процесу їх повернення, який Україні вдалося налагодити.

"Публічність заважає", додав уповноважений ВР.

На території Російської Федерації перебуває 800 важкопоранених військовослужбовців Збройних сил України. За даними російської сторони, на території України перебуває 200 важкопоранених військовополонених російської армії.

Український та російська омбудсмени Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова в Анкарі обговорювали не "великий обмін" полонених, а репатріацію важкопоранених військовослужбовців, а також повернення цивільних українців, зокрема дітей.