Українським біженцям розповіли, як змінилися умови перебування у Норвегії у 2024 році

Українським біженцям розповіли, як змінилися умови перебування у Норвегії у 2024 році

Зміни до політики прийому українських біженців будуть введені з 2024 року. Головна мета цих заходів - зниження фінансового навантаження на бюджет Норвегії і сприяння інтеграції біженців у норвезьке суспільство. Про це повідомляє організація Enable Me.

Одні з ключових змін включають скасування фінансової підтримки для біженців, які проживають у приватних житлах, а не в центрах прийому. Крім того, допомога бездітним парам буде скорочена приблизно на 6000 крон щомісячно. Крім цього, Норвегія більше не буде платити за утримання свійських тварин у центрах прийому біженців.

На отримання одноразової допомоги в розмірі 93 000 крон тепер потрібно прожити у Норвегії принаймні рік. Крім цього, для отримання фінансової допомоги, українським біженцям потрібно відпрацьовувати принаймні 15 годин на тиждень. Ця нова вимога призначена для допомоги біженцям у становленні самостійними та зробленні внеску в економіку країни.

З 1 січня 2024 року змінилися правила реєстрації для отримання місця в притулку. Тепер усі біженці, крім тих, хто в'їжджає через прикордонний пункт Стурьскуг, повинні реєструватися в Національному центрі реєстрації у муніципалітеті Роде.

Варто відзначити, що українці, чий запит на тимчасовий захист буде відхилено, оскільки вони не відповідають вимогам для отримання колективного захисту, можуть бути примушені залишити країну.

Читайте також: