В яких містах Чехії українцям можна вигідно придбати житло: поради експертів

За даними компанії Deloitte, більшість районів Чехії зазнали здешевлення квартир наприкінці минулого року. Але у кожному другому районі ціни стали вищими порівняно з минулим роком. Консультанти не очікують подальшого падіння цін, але є деякі можливості для придбання житла за нижчою ціною.

“Після чотирьох кварталів падіння, ціни на квартири в Чехії зросли. Зниження, спричинене високою інфляцією, збільшенням цін на енергоресурси, підвищенням відсоткових ставок та будівельних робіт, було завершено”, - заявив Петро Гана, глава відділу нерухомості та будівництва Deloitte.

Найбільше зниження цін відбулося в Тахівському районі, де квартири подешевшали на 27%. У районах Єсенік, Страконіце та Брунтал також було зафіксовано зниження більш ніж на 20%.

В обмежених районах спостерігаються більші коливання цін через обмежену кількість угод. Найбільше зниження цін на квартири відбулося у Празі 2 та Ліберці, де ціни знизилися на 16%. У Пардубиці та районі Прага 3 квартири стали дорожчими, зростання цін склало 12%. Найбільше зростання цін було зафіксовано у Находському районі, де ціни зросли на 14%.

Ціна квартир у Празі

Традиційно, Прага залишається найдорожчим місцем для придбання житла. У всіх десяти районах, вартість квартир перевищує 100 тис. чеських крон за квадратний метр. Середня ціна в столиці становила 121 700 крон за квадратний метр (4805 євро). Стандартна 70-метрова квартира коштувала близько 8,5 млн крон (320,9 тис. євро), що більш ніж на 4% вище, ніж у минулому році.

Експерти наголошують, що зниження цін на нерухомість в Чехії повернеться не одразу. Це пов'язано з тим, що попит на житло зростає, але пропозиція залишається слабкою. “Існує дефіцит житла в довгостроковій перспективі. Якщо не станеться нічого радикального, доступність житла залишиться на сьогоднішньому рівні”, - повідомив Давид Крайни, власник мережі агентств нерухомості RE/MAX.

З 1 вересня 2024 року у Чехії набудуть чинності зміни до програми підтримки українців із тимчасовим захистом. Біженці повинні будуть виїхати з безкоштовного житла, якщо вони прожили там 90 днів. Цю інформацію повідомляє proukrainu.blesk.cz.

Читайте також: «Кризові умови проживання»: на яке житло можуть розраховувати українські біженці у Чехії