В Австрії пояснили, що означає їхня нейтральність щодо України

Австрія нейтральна у військовому плані, але не у політичному.

Вона підтримує суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України, сказав президент Національної ради Австрії Вольфганг Соботка у вступному слові перед виступом президента Володимира Зеленського в австрійському парламенті, передає "Укрінформ".

"Політична, фінансова та гуманітарна підтримка України має велике значення для австрійців. Офіційна Австрія є нейтральною у військовому плані, але не в політичному. Вона зайняла чітку позицію стосовно цього конфлікту на користь суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, а також щоб українці й надалі могли самостійно вирішувати своє політичне майбутнє", пояснив спікер.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він додав, що російське вторгнення не лише спричиняє величезні страждання в Україні, а й має руйнівні наслідки в усьому світі.

"Своєю агресивною війною проти України Росія здійснює кричуще порушення міжнародного права і ставить під сумнів усю глобальну архітектуру безпеки. У цій війні Україна захищає не лише свою країну та своє існування, а й обстоює європейські цінності. Саме тому ми підтримуємо її на шляху до Європи", - наголосив Соботка.

Президент Національної ради наголосив на необхідності притягнення до відповідальності усіх винних у скоєних під час російської агресії злочинах.

Австрія приєдналася до групи, яка готує створення спецтрибуналу щодо агресії Російської Федерації проти України, заявив Володимир Зеленський.

1 лютого президент Австрії Александр Ван дер Беллен прибув до Києва, після чого вирушив до Бучі Київської області. Це перша його поїздка за кордон після початку другого президентського терміну.

Австрійський лідер у Києві провів переговори з президентом України. Під час зустрічі президенти обговорили питання енергетики, економіки, гуманітарної співпраці, розвитку українських громад.