"Валіть у свою Україну": у Польщі побили білоруску, прийнявши її за українку

Білоруску помилково взяли за українку
Білоруску помилково взяли за українку

Інцидент з нападом на білоруську громадянку в Варшаві

У Варшаві сталася серйозна подія, пов'язана з нападом на жінку, яку помилили за українку. Невідомий чоловік погрожував та атакував жінку, плюнувши їй в обличчя і вдаривши по голові. За результатами медичного обстеження жінці встановили струс мозку. Інцидент трапився у вечірній час 25 липня.

Ольга, 40-річна жінка з Білорусі, яка отримала міжнародний захист і переїхала до Польщі в 2021 році, стала жертвою нападу, коли вона зустрічалася зі знайомим. Жінка почула крики чоловіка, обернулася і зіткнулася з нападником.

"За мною йшов якийсь чоловік і голосно розмовляв по телефону, кричав на когось. Я обернулася, він це помітив. Йому це не сподобалося. Він почав кричати вже мені, щоб не оберталася. Незабаром я відчула, як він плюнув мені в спину. Я зупинилася, почала питати, що він робить - після цього він плюнув мені в обличчя. Він почав кричати: "Чого ви понаїхали, валіть у свою Україну!" Я вирішила його сфотографувати. В результаті він накинувся на мене і вдарив кулаком у скроню", - згадує Ольга.

Жінка зазначила, що незважаючи на присутність багатьох людей, ніхто не втрутився в ситуацію, можливо, думаючи, що це звичайний конфлікт між знайомими. Вона припускає, що нападник був поляком, оскільки не мав акценту і асоціював її з Україною через напис на її сумці.

Після нападу Ольга повернулася додому, але через погіршення самопочуття звернулася по допомогу до швидкої допомоги і поліції. Однак поліцейські нічого не зробили, пояснивши, що цілком можливо потрібно звернутися з цивільним позовом.

"Це неприйнятно, що людина під міжнародним захистом виявляється незахищеною на вулиці вдень. Чи повинна я стерпіти такий напад? Як правильно поводитися в таких ситуаціях?" - запитує Ольга.

Жінка отримала контакти організації, яка бореться з ксенофобією, і намірена звернутися до поліції ще раз, коли одужає, щоб притягти нападника до відповідальності.

Читайте також