Валютна лібералізація: компанії створили додатковий попит на долари

Створення компаніями попиту на долари
Створення компаніями попиту на долари

Внаслідок великого пакету валютної лібералізації в травні, додатковий попит на валюту склав $322,6 млн, згідно з інформацією Forbes Ukraine та Національного банку України.

На початку травня, НБУ оголосив про найбільше послаблення валютних обмежень за період війни. Під час впровадження лібералізації, регулятор припускав, що потенційний вплив імпорту послуг становитиме $100 млн на місяць.

За два місяці валютної лібералізації, 173 компанії змогли регулювати відсотки за "старими" зовнішніми позиками, тоді як 167 компаній використали можливість репатріювати "нові" дивіденди, сказано у прес-службі НБУ.

Протягом періоду з 4 травня по 10 липня, компанії в середньому переказували за кордон $2,6 млн на оплату кредитів, а $4,6 млн на виплату дивідендів (з 13 травня 2024 року по 10 липня).

Отже, за приблизно два місяці, компанії створили додатковий попит на валюту в розмірі $322,6 млн.

На перших етапах будь-які заходи з валютної лібералізації генерують попит на валюту, але тільки у перспективі приводять до притоку інвестицій, коли бізнес та іноземні інвестори переконуються в ефективності нових правил, зазначено відповіді НБУ.

Таким чином, Нацбанк на даний час не планує посилювати валютні обмеження, незважаючи на вплив цих заходів.

"Останні кроки з пом'якшення валютних обмежень очікувано привели до певного зростання попиту на іноземну валюту, яке сполучальось з тимчасовим зменшенням пропозиції валюти з боку аграріїв і позначилося на послабленні курсу гривні наприкінці червня-початку липня. Однак, це не було визначальним фактором на валютному ринку", - коментується.

У разі повної війни, Національний банк України введе жорсткі валютні обмеження, щоб уникнути вивізу валюти, зберегти золотовалютні резерви та уникнути масштабної девальвації гривні. Проте пізніше, регулятор почав поступово полегшувати валютні обмеження.

Читайте також