Вчені проаналізували, чи стане членство України причиною війни між НАТО та РФ

Думка експертів по військовому конфлікту України
Думка експертів по військовому конфлікту України

Вчені закликають ухвалити Україну до НАТО

Вчені з усього світу звернулися до урядів з вимогою ухвалити Україну до НАТО. Причиною для такого заклику стало нещодавнє нападання на дитячу лікарню "Охматдит" у Києві, яке сталося напередодні саміту НАТО. Ініціативу опублікували вчені у виданні The Guardian.

Автори листа, багато з яких мають українське походження, критикують рішення саміту відкласти прийняття України до Альянсу. Вони стверджують, що аргумент про занепокоєння Росією розширенням НАТО є необґрунтованим. Також, вчені вказують на вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу у 2022 році.

"Дії Росії демонструють явний намір знищити Україну як націю, а не подбати про власну безпеку", - зазначають підписанти листа.

Вчені вважають, що якщо Україна стане частиною НАТО, це буде стримувати російську агресію. Вони також застерігають, що жертвування Україною для уникнення конфлікту між НАТО та Росією тільки збільшить імовірність подальшої війни.

"Безкарність військових злочинів Росії в Сирії, Грузії та Україні лише підбадьорила Кремль. Питання російської ескалації, таким чином, не "якщо", а "як далеко?" - попереджають вчені.

Автори листа вважають, що запрошення України до НАТО є кроком у відході від політики умиротворення агресора. Вони вважають, що це також поверне світ до верховенства міжнародного права та захисту прав людини. Заклик вчених базується на переконанні, що розширення гарантій безпеки для України сприятиме захисту не лише самої держави, а й підтвердить роль НАТО та західних демократій на світовій арені.

На нещодавньому саміті НАТО у Вашингтоні оголосили "незворотність шляху України до НАТО". Крім того, було підписано Український безпековий компакт, що об'єднує країни, які уклали з Україною довгострокові договори безпеки.

Читайте також