«Військкомати застрягли у минулому». Голова комітету з нацбезпеки розкритикував мобілізацію

Мобілізація в Україні і застряглість військоматів

Голова оборонного комітету Верховної Ради Олександр Завітневич заявив, що процес мобілізації в Україні виконується за радянськими методами, а військомати залишаються в минулому. Він також підкреслив, що цікавишкові комісарі вживають незаконну силу, коли затримують людей на вулиці, що є порушенням закону, і кожен випадок повинен бути розслідований.

За словами голови комітету, в Україні так і не вдалося замінити радянські підходи до мобілізації, незважаючи на запровадження численних програм розвитку Збройних Сил України. Це призвело до того, що військомати застрягли з застарілою системою паперового обліку резерву і методами його залучення до армії.

Завітневич зазначив, що для виправлення ситуації був прийнятий закон про створення Територіальних Центрів Комплектування, який замінив військомати. Також була запроваджена система "Оберіг", але через війну ці нововведення не отримали необхідного поширення і не були повністю реалізовані.

Законопроєкт щодо удосконалення мобілізації

Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт, спрямований на удосконалення проведення мобілізації та військового обліку. Зокрема, уряд пропонує знизити призовний вік з 27 до 25 років і обмежити права громадян, які ухиляються від військового обліку та служби. Також планується поліпшення процедури військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.