Виплати скасують: що зміниться для українців у Польщі з 1 липня

Виплати для українців у Польщі
Виплати для українців у Польщі

Українців у Польщі чекають зміни з 1 липня – програму компенсацій можуть скасувати.

Програма виплати грошової допомоги переселенцям з України може бути скасована з 1 липня. Уряд Польщі прийшов до висновку про відміну цієї програми, яка раніше надавала 40 злотих на добу на проживання та харчування переселенцям. Проте людям, які шукають притулок у місцях колективного проживання, продовжать надавати допомогу. Згідно зі змінами до законодавства, грошову допомогу на проживання та харчування переселенців можна отримувати протягом 60 днів, але цей термін може бути продовжений до 120 днів або навіть довше.

Однак останні зміни до закону про допомогу, які вводились з 9 лютого 2024 року, продовжили правила до 30 червня. Проте Міністерство внутрішніх справ та адміністрації вирішило відмовитись від форми підтримки громадян, які надають притулок та харчування біженцям у приватних квартирах. Заступник міністра Мацей Дущик зазначив, що стаття 13 про допомогу українцям буде видалена з закону про допомогу, оскільки вона викликає суперечки та сумніви у тлумаченні.

Ці зміни мають набути чинності з початку липня. Проте міністерство розглядає можливість встановлення невеликого перехідного періоду для імплементації змін. У будущому надання допомоги переселенцям з України буде залежати від інших положень закону та директиви Ради про житлову допомогу.

Виплата компенсацій / Фото: orestligetka.ukr.net / depositphotos

Деталі щодо оформлення заявки на отримання допомоги можна знайти у відповідній новині.

Читайте також