Злам податкової служби РФ: розвідка провела успішну кіберспецоперацію

Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України успішно здійснили спецоперацію на території Росії, а саме атакували податкову систему держави-агресора. Цю інформацію повідомила пресслужба ГУР.

Під час спецоперації воєнним розвідникам вдалося проникнути в один із добре захищених ключових серверів Фєдєральной налоґовой служби (ФНС РФ). Після цього, вони зламали понад 2300 регіональних серверів по всій Росії, а також на території тимчасово окупованого Криму.

У результаті кібератаки всі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення. Крім того, російська ІТ-компанія Office.ed-it.ru, яка обслуговувала ФНС РФ, також стала об'єктом атаки.

Ця спецоперація призвела до ліквідації конфігураційних файлів, які забезпечували роботу розгалуженої податкової системи РФ протягом багатьох років. База даних і резервні копії (backup) були повністю знищені. Зв'язок між центральним офісом у Москві та 2300 російськими територіальними управліннями був паралізований, так само як і між ФНС РФ та Office.ed-it.ru. Остання була дата-центром (банком даних) для податкової. В результаті, інфраструктура одного з основних державних органів Росії та супутні дані податкової були повністю зруйновані на довгий час.

В результаті спецоперації, воєнна розвідка України отримала повний доступ до інтернет-трафіку податкових даних усієї Росії.

Раніше було повідомлено, що військові кібератаки були спрямовані на сайти підприємств, які використовувалися для створення і логістики безпілотників у російському Хабаровську.