25 років з дня загибелі В’ячеслава Чорновола. Шлях політика та обставини загибелі

Сьогодні виповнюється 25 років з того дня, коли загинув український національний лідер В'ячеслав Чорновол. У 1999 році він потрапив у смертельну автокатастрофу на шосе біля Борисполя.

Справа про цю аварію досі не розкрита, і родичі та колеги вважають, що це було сплановане убивство.

Сьогодні, 25 березня 2024 року, коло пам'ятного знака В'ячеславу Чорноволові проводять урочистий захід з нагоди роковин його загибелі.

Дитинство та юність політика

В'ячеслав Чорновіл народився у 1937 році на Черкащині в родині вчителів. Його батько походив з козацького роду, а мати доходила від меценатів Терещенків.

Хоча українські традиції були заборонені в радянський час, батьки Чорновола все ж дотримувалися їх: відзначали свята, пекли паски та мали кутю та крашанки.

У 1955 році Чорновіл вступив до Київського державного університету на факультет журналістики. Його здивувала велика кількість російськомовного населення в столиці. Це викликало у нього почуття національної образи та честі, і він почав займатися політикою.

«У місцевому комсомолі Чорновілу не сподобалося недбале ставлення до української мови, що спонукало його до боротьби за національну свободу», – пише Василь Деревінський в книзі «В'ячеслав Чорновіл.

Після закінчення університету Чорновіл працював на телебаченні та займався журналістикою.

Громадська діяльність та в'язниця

Разом з іншими активістами, Чорновіл організовував протестні акції проти комуністичного режиму.

У вересні 1965 року він виступив з протестом проти арештів української інтелігенції на прем'єрі фільму «Тіні забутих предків».

Після цього Чорновіла звільнили з роботи, проводили обшуки та допити. Він не здався і продовжив боротьбу з режимом. Тому його кілька разів арештували та засудили до років тюремного ув'язнення.

Після звільнення у 1983 році Чорновіл приєднався до Української Гельсінської Групи, але знову був арештований та засуджений до п'яти років колонії. Він також провів багато часу в різних тюрмах та засланнях.

Політична діяльність

У 1991 році В'ячеслав Чорновіл балотувався у президенти України, проте програв Леоніду Кравчуку.

Він пропагував соціально-економічну реформу, яка передбачала приватизацію підприємств та розширення ринкових відносин. Також він акцентував на важливості розвитку українського села.

Протягом кампанії Чорновіла критикували та використовували технологію штучного поділу на «Схід» та «Захід».

Загибель

В'ячеслав Чорновіл загинув у автокатастрофі на шосе біля Борисполя. Існують сумніви та нез'ясовані обставини щодо цієї аварії.

На його похорон прийшло багато людей, а Чорновіла поховали на Байковому кладовищі.

Він став символом боротьби проти тоталітаризму, разом з іншими дисидентами та політичними діячами.

Це велика втрата для України, і він завжди залишатиметься в пам'яті народу.