32 роки тому в нас був шанс позбутись комуністичної касти. Чому не вийшло?

32 роки тому відбулись перші вибори президента України

Сьогодні виповнюється 32 роки з того часу, коли в Україні відбулись перші вибори президента. Тоді українці мали можливість вибрати між партійним функціонером Леонідом Кравчуком та дисидентом В'ячеславом Чорноволом. Кравчук отримав 62% голосів, а Чорновол - 23%. Цього року, за свіжим опитуванням КМІС, 80% виборців віддали б голос за Чорновола, а лише 10% - за Кравчука.

Це свідчить про кардинальні зміни у політичних поглядах українського народу протягом останніх 32 років.

Промах у виборі президента та його наслідки

На жаль, попередній вибір в Україні призвів до промаху і мав серйозні наслідки. Перший президент Леонід Кравчук та наступний президент Леонід Кучма не зуміли забезпечити розвиток країни протягом десятиліть. У результаті, до 2014 року Україна стала слабою та корумпованою країною, яку Росія не могла не спокуситись знищити.

Загублений потенціал України

Я мав можливість побачити обох кандидатів - Кравчука та Чорновола, і можу сказати, що Чорновол - це освічена та рівна особистість з неперевершеним почуттям гумору. Він пропонував такі ідеї, як поступову федералізацію України та двопалатний парламент, які помітно зміцнили би країну та стабілізували політичну ситуацію. Нажаль, цих ідей не було реалізовано через страх українців перед радикалізмом і націоналізмом.

Російська інформаційна війна

Варто зазначити, що російські ЗМІ використали формулювання "федералізація", яке пропонував Чорновол, для створення образу України, описуючи його як індульгенцію на відділення Криму та Донбасу. Це ще один приклад того, як російські ЗМІ брешуть, не розуміючи суті питання. Тим часом ті, хто не читав програму Чорновола, починають хвилюватись.