Більша частина українців підтримує заборону УПЦ МП – опитування

63% українців виступають за заборону Московської церкви в Україні

За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), 63% українців підтримують повну заборону Московської церкви в Україні. Ще 20% опитаних висловлюються за встановлення державного контролю та нагляду над церквою. Ці дані були отримані на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій "Форум".

Зміна думки щодо УПЦ МП

У грудні 2022 року 54% опитаних підтримували заборону УПЦ МП, а в травні 2023 року цей показник зрос до 66%. Одночасно зменшився відсоток тих, хто виступає за встановлення державного контролю над церквою: з 24% у грудні 2022 року до 19% у травні 2023 року.

За результатами опитування 12% респондентів висловили думку, що не потрібно робити жодних кроків у справі УПЦ МП, але слід розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. Цей показник залишився на тому ж рівні як у грудні 2022 року, так і у травні 2023 року (12% і 6% відповідно).

Позиція населення різних регіонів України

Більшість населення всіх регіонів України (від 76% на сході до 86% у центрі) підтримує активну позицію держави щодо діяльності УПЦ МП. Проте на півдні та сході країни менший відсоток опитаних (від 55% до 46%) виступає за повну заборону церкви, на відміну від західних та центральних регіонів (69% і 68% відповідно).

Довіра до УПЦ МП

Тільки 8% опитаних довіряють УПЦ МП, 82% відповідають зі сумнівом, а 11% не можуть визначитися зі своєю думкою.

Також варто згадати, що на території України досі діють понад 8 тисяч церков УПЦ МП, але їх кількість зменшилася лише на 685 громад з початку вторгнення.

Реакція естонського парламенту

Естонський парламент осудив дії Московського патріархату та визнав його інституцією, яка підтримує російську агресію проти України. У рішенні парламенту зазначається, що патріарх Кирило відкрито підтримує агресію і використовує ідеологію "російського світу" як інструмент військової пропаганди.

Від початку вторгнення російських військ кількість церков УПЦ МП зменшилася лише на 685 громад.

Наразі ці дані проводяться в HTML форматі з використанням тегів ul, li, br, p, b. Додатково використовуються такі теги як h3 та blockquote для виділення заголовків та цитат.