Адвокати Жеваго заявили про численні порушення у сфабрикованій проти їх клієнта справі

Захисники Костянтина Жеваго раніше вже зазначали про порушення законодавства України та громадянських прав їх клієнта. Зараз вони повідомляють про те, що їм не надають матеріали досудового розслідування у справі щодо розтрати коштів банку "Фінанси та кредит", яка вже триває понад чотири роки. Крім того, захисникам не було надано постанов про зупинення та відновлення провадження для ознайомлення протягом останнього року.

Можливість ознайомлюватися з матеріалами провадження є важливою частиною права на захист. З цієї причини адвокати декілька разів зверталися до слідчого та прокурора з вимогою надати матеріали стороні захисту, але так і не змогли ознайомитися з ними.

"Ми вже 16 разів ставили клопотання про ознайомлення з матеріалами справи, але, на жаль, ситуація майже не змінилась. Протягом довгого часу наші клопотання не розглядались згідно зі статтею 220 КПК України. Суд задовольнив наші скарги та зобов'язав слідчих та прокурорів розглядати наші звернення.

Головний слідчий Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань у даній справі Гапіч В.О. формально задовольняв наші клопотання, але насправді не надавав матеріали для ознайомлення протягом понад чотирьох місяців. Тим самим порушуючи право нашого клієнта на захист. Він тільки в подальшому часі надав нам невелику частину матеріалів для ознайомлення.

Ми також не можемо отримати жодної інформації від прокурора Гармаша М.С. Ми подали скаргу до суду щодо бездіяльності прокурора. Суд зобов'язав його надати матеріали для ознайомлення захиснику. Після цього ми надіслали чотири клопотання щодо виконання даного рішення. Згідно зі статтею 221 КПК, прокурор має право надавати матеріали провадження для ознайомлення. Проте Гармаш та інші прокурори у цьому кримінальному провадженні ухиляються від надання нам матеріалів понад пів року", - повідомив Радислав Ткаченко, адвокат Костянтина Жеваго.

Порушення права на захист Жеваго, а також норм закону статей 42, 220 і 221 КПК України є очевидним. Тому ми подали дисциплінарну скаргу до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів на прокурора Гармаша за серйозні порушення у виконанні його обов'язків та порушення прокурорської етики. Ми вважаємо, що вчинок прокурора свідчить про його несприятливе ставлення до сторони захисту і сподіваємося на справедливу реакцію Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів", - додав Ткаченко.

Адвокати Костянтина Жеваго закликають правоохоронні органи дотримуватися закону, забезпечити об'єктивність та надати їх клієнту можливість скористатися правом на захист. Вони також наголошують, що це підтверджується судовою практикою Європейського суду з прав людини, до якого вони планують звертатися. Крім того, адвокати подадуть інші скарги у цій справі з метою отримання справедливої оцінки щодо дій та бездіяльності правоохоронців.