Як готують для наших військових: ковбаси і закрутка по-домашньому

Процес забезпечення якісним харчуванням військових ЗСУ сьогодні має стратегічне оборонне значення. За реалізацію цього завдання відповідає Міноборони, яке заключає контракти на відповідні послуги з компаніями-постачальниками і виробниками їжі. Таких в Україні не так багато, адже обсяги потрібної кількості продуктів та їх оперативна доставка до військових частин, особливо у прифронтові та фронтові райони, надскладний обов'язок. Саме ж меню при цьому має бути збалансованим і передбачати значну кількість варіацій, відповідно до Каталогів харчування МОУ.

Чим годують, та як готують для українських воїнів під час війни, показали на підприємстві "Гранд Консалт", яке є одним із постачальників комплектів харчових продуктів для особового складу ЗСУ.

Сьогодні підприємство забезпечує армію харчуванням, і ще на початку війни щоденно годувало близько 300 тис. військових. "Гранд Консалт" забезпечує виробництво м'ясної продукції, виробляє різні страви та консерви з овочів та фруктів, а також окремо готує перші страви та каші, які входять до добових польових наборів військових на передовій. Як розповіли співробітниці виробництва, "у кожну страву вкладають душу", а всі консервації - огірків, кабачків, томатів - готують "по-домашньому".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми тут готуємо як для своїх дітей. Маємо домашні секрети для кожної страви, обов'язково контролюємо смакові якості нашої продукції на кожному етапі", - розповіла пані Марія, в якої племінник зараз служить у лавах ЗСУ на Харківщині.

"Гранд Консалт" - одне з небагатьох харчових підприємств, яке забезпечує організацію повного циклу виробництва різних м'ясних виробів.

"Уся продукція проходить лабораторні тестування на відповідність показникам якості. На кожному етапі обробки м'ясної продукції здійснюються заходи контролю. І ковбаси смачні, як домашні. Ми щиро пишаємося, що можемо забезпечити хлопців такими стравами. Хочемо, щоб у військових частинах наші захисники харчувалися як вдома", - говорить працівник ковбасного цеху.

За словами директора "Гранд Консалт" Андрія Жосана, під час перших пів року з початку війни підприємство щомісяця виробляло майже 300 тис. сухпайків. Протягом 2022 року компанія відвантажила понад 1,6 млн сухпайків на потреби військових у різних регіонах країни.

"Сьогодні "Гранд Консалт" відвантажує щодня близько 500 т продуктів. І якщо на початку 2022 року, до повномасштабного вторгнення ворога, на підприємстві працювало 100 працівників, то зараз - більше 300.

Чесно сказати, у перші місяці війни ми працювали буквально цілодобово і до роботи ставали всі вільні руки: волонтери, друзі та родичі наших співробітників. Цілими родинами 24/7 готували, завозили, обробляли, закатували, тушили, сушили, завантажували і відправляли до військових частин. Це був дуже складний період, бо запити від МО могли збільшуватися кілька разів на день. Але про те, щоб не виконати замовлення ніколи не було й мови. Ми розуміли, що від нас залежить питання обороноздатності країни. І від наших співробітники, які фактично жили на роботі, я ніколи не почув жодного слова нарікання. Всі розуміли, що почалася справжня війна, і наш фронт - це нагодувати захисників, де б вони не були сьогодні, і куди б їх не передислокували завтра", - розповів Андрій Жосана.

Сьогодні "Гранд Консалт" теж працює у посиленому режимі. Виробничі процеси на підприємстві не зупиняються ні вдень, ні вночі. Компанія постачає різні види продуктів харчування, а також воду військовим, зокрема і на передові лінії фронту.

У січні ЗМІ повідомили, що Мінборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва.

Національне антикорупційне бюро повідомило про кримінальне провадження. З посад звільнили директора департаменту закупівель і заступника міністра.

Після цього Міністерство оборони реформувало систему харчування. Для військових запровадили уніфіковане меню.