Як Москва намагається розгойдати ситуацію у Франції

Росія перестала розповсюджувати фейки і пропаганду і перейшла до відвертих провокацій, використовуючи війну Ізраїлю та ХАМАС як привід. Йдеться про мережу дезінформації, відому як "Двійник", яка активно поширювала фотографії з зірками Давида, намальовані у Парижі.

Насправді, МЗС Франції вже у червні звинувачувало Росію у створенні фейкових сторінок місцевих ЗМІ та органів влади, а потім їх поширенні у соцмережах. Виявилось, що за наклеюванням зірок Давида на французькі будинки стоїть проросійський підприємець з Молдови, Анатолій Призенко, а малювали його співгромадяни, які вже заарештовані. Окрім того, була одна людина, яка фотографувала результати та надсилала їх Призенку для поширення. Є підозри, що вони виконували схожі завдання й в інших європейських країнах.

Наряду з розповсюдженням фотографій у соцмережах, кілька сайтів з фейковими новинами із мережі "Двійник" почали активно публікувати матеріали про зростання антисемітизму у Франції і звинувачували владу у бездіяльності. Російськомовні Telegram-канали, які регулярно поширюють контент "Двійника", опублікували фото антисемітських графіті, а також знімок Паризької соборної мечеті з палестинськими прапорами та написом "Франція, ти наступна". Про з'яву зірок Давида в Парижі також повідомляли державні російські медіа. "У Франції зростає кількість проявів антисемітизму", - йдеться у повідомленні РИА Новости. На сайті "Радіо Sputnik" з'явилася колонка з заголовком "Франція не може (і не хоче) боротися з антисемітизмом".

Є версія, що Москва намагається збурити ситуацію у Парижі, через посіння акцій протесту, які часто стають протистояннями з правоохоронцями. Росія використовує різні засоби, включаючи фейки та відверто провокаційні дії, наприклад, наклеювання зірок Давида на будівлях. Це нагадує методи, які використовували нацисти в Німеччині.