Оренда квартир у Німеччині: як українцям отримати соціальну підтримку на житло

Оренда квартир у Німеччині: як українцям отримати соціальну підтримку на житло

Українським біженцям розповіли, як орендувати житло у Німеччині.

За інформацією "Хвилі", про це повідомляється на сайті germany4ukraine.de.

Українці, які врятувалися від війни, шукають притулок в інших країнах. Німеччина стала одним із основних напрямків для біженців, які шукають безпеки та тимчасового житла. Одним з найбільш важливих питань є пошук житла, і оренда квартир у Німеччині має свої особливості, правила та вимоги, з якими потрібно ознайомитись заздалегідь.

Українські біженці в Німеччині можуть отримувати соціальну підтримку, включаючи виплати на проживання та кошти на оренду житла. Держава компенсує витрати згідно з нормами житлової площі.

Після отримання дозволу на перебування, біженці можуть самостійно орендувати житло. Для цього треба зареєструватися у тимчасовому притулку, у центрі прийому біженців, або в управлінні у справах іноземців.

Українці у Німеччині / Фото: Getty Images

Українці з тимчасовим захистом та обмеженими фінансами отримують державну підтримку в Німеччині. Працездатні біженці та члени їх сімей отримують гарантований мінімум соціального забезпечення, а інші біженці отримують соціальну допомогу. Ці виплати покривають витрати на житло та опалення.

Перед укладанням договору оренди, особам з тимчасовим захистом потрібно отримати підтвердження від Центру зайнятості або Управління соціального захисту щодо компенсації витрат на житло та опалення.

Також, якщо біженці планують жити у квартирі тривалий час, для реєстрації в центрі надання адміністративних послуг потрібно мати певні документи: паспорт, дозвіл на перебування або довідку про реєстрацію як притулку, підтвердження від надавача житла, свідоцтво про народження або свідоцтво про шлюб.

Якщо не має документів з персональними даними латинськими літерами, то треба спочатку зареєструватися у пункті прийому біженців або у відомстві у справах іноземців.

Оренда квартир / Фото: gettyimages.com

Держава покриває вартість оренди житла

Центр зайнятості покриває витрати на оренду житла, але лише до певної суми та за дотримання певних умов. Тому перед пошуком квартири потрібно дізнатися у Центру зайнятості, яка максимальна орендна плата та яким вимогам має відповідати житло. Сума залежить від міста та інших факторів, наприклад, типу опалення та розміру будівлі.

Крім того, квартира повинна відповідати певним нормам для оплати її оренди та опалення. Зазвичай, квартира площею 45-50 кв. м вважається достатньою для однієї особи, з кожною додатковою людиною додається 10-15 кв. м.

Наприклад, у Берліні сума орендної плати на одну людину становить 426 євро (без опалення та електроенергії), у Мюнхені - 781 євро, у Гамбурзі - 573 євро, а у Кельні - 633 євро.

Таблиця на сайті наводить такі приклади: оренда для двох осіб у Берліні - 515,45 євро, у Мюнхені - приблизно 1005 євро, у Кельні - близько 1115 євро, а в Гамбурзі – 798 євро.

Варто зазначити, що більшість установ відхиляє оренду на обмежений термін і оренду з градуацією плати.

Німеччина заборонила платіж готівкою для деяких біженців.

Читайте також: