Як отримати статус УБД звільненим з військової служби

Щоб отримати статус учасника бойових дій особа, звільнена з військової служби, має звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку.

Про це пише Military Media Center.

Які документи потрібно мати

До ТЦК та СП потрібно звернутися з:

заявою щодо розгляду питання отримання УБД;

згодою на збір та обробку персональних даних;

засвідченою копією сторінок паспорта громадянина України;

документом про присвоєння ідентифікаційного номера;

двома кольоровими матовими фото 3х4.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Після цього ТЦК звертається із запитом до військової частини для направлення у терцентр документів:

довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони;

не менш як одного з таких документів витягів (копій) бойових донесень, журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки), вахтових журналів, польотних листів; матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв, полону.

"Не завжди лише один із вищезазначених документів може стати беззаперечним підтвердженням участі військовослужбовця у заходах із забезпечення оборони", ‒ повідомляють.

Розгляд комісією

Після оформлення необхідного комплекту документів ТЦК направляють їх на опрацювання Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій.

Комісія у 30-денний термін з дня отримання від ТЦК розглядає наданий пакет документів і ухвалює рішення про визнання заявника учасником бойових дій.

У разі відмови комісія надає обґрунтоване рішення.

Видача посвідчення

Підрозділи соціального забезпечення ТЦК після отримання рішення комісії про надання особі статусу УБД організовують доведення рішення до особи.

Організовують роботу з видачі посвідчення особисто заявнику.

Військовий має право на грошову допомогу в разі поранення під час служби. У ТЦК та СП розповіли, куди звертатись і які документи подавати.

На сайті Міністерства оборони з'явився розділ, де військоволужбовці можуть отримати відповіді на запитання, зокрема щодо виплат.