Українців хочуть змусити платити за боргами померлих родичів: експерт про законопроект

Зобов'язані платити борги за померлих родичів

До Верховної Ради України подали законопроект №11220, який пропонує внести зміни до Цивільного кодексу щодо правил наслідування майна та боргів. Згідно з цим законом, українці будуть зобов'язані погашати борги своїх померлих родичів, щоб отримати спадок.

Експерт із пенсійної політики Сергій Коробкін пояснив: "За чинним Цивільним кодексом, якщо спадкоємець вступає у спадок, то він отримує не лише плюси у вигляді майна, яке належало родичу, а й мінуси у вигляді, наприклад, боргів померлого".

Тобто треба буде обов'язково подавати заяву на відкриття спадщини і погашати борги, що залишилися - підкреслив Коробкін.

Нові зміни передбачають, що відмовитися від спадщини, якщо померла людина мала борги, буде неможливо. Це викликає багато запитань у експертів та громадян, особливо стосовно справедливості зобов'язань дітей покривати борги батьків та практичних аспектів реалізації закону, наприклад, розшуку родичів померлих боржників.

Хоча деякі експерти сумніваються, чи буде ухвалений цей законопроект, Коробкін зауважив: "ми знаємо приклади, коли Верховна Рада приймала не менш жорсткі, а іноді й абсурдніші закони". Ситуація залишається під пильним контролем громадськості.

Зміни до підрахунку пенсійного стажу в Україні

Нагадаємо, в Україні також плануються зміни в правилах підрахунку пенсійного стажу.