Як ухилянти намагаються втекти з України: п'ять головних схем

З березня 2022 року в Україні розпочалася загальна мобілізація, але багато людей, які повинні служити в ЗСУ, стараються уникнути цього будь-якими способами. Про найпоширеніші схеми ухилянтів розповідає espreso.

Один з способів - це намагання перетнути кордон поза пунктами пропуску. Втім, це може призвести до загибелі. Наприклад, в річці Тиса на Закарпатті знайшли мертвими 19 ухилянтів. Крім того, деякі люди намагаються ховатися в горах, але таких вже виявлено в листопаді цього року.

Ще один поширений спосіб - це перевдягання або приховування. Військовозобов'язані переодягаються у жіночий одяг та ховаються в автомобілях, зазвичай, в кабінах далекобійників або серед одягу на задніх сидіннях, у багажнику або навіть у бейбі-боксах. Такі приховані місця дозволяють їм уникнути військової служби.

Декотрі чоловіки намагаються підкупити прикордонників в пунктах пропуску, але це часто закінчується викриттям і відкриттям кримінальної справи.

Ще одна схема - це підробка документів. Згідно з інформацією Держприкордонслужби, з початку воєнного стану у країні виявили 5900 підроблених документів, зокрема, довідки про дітей, яких у чоловіка немає, або довідки про непридатність від ВЛК. Однак, самою несподіваною ситуацією було визнано випадок, коли чоловіка зняли з військового обліку через вагітність.

Також наймасовішою схемою є система "Шлях". Ця система виникла для ліцензованих перевізників, а потім до неї приєдналися волонтери. За гроші вони допомагають ухилянтам проникати через пункти пропуску виглядом водіїв. За перший піврік 2023 року більше 4,3 тисяч людей, що намагалися виїхати з України як водії, не мали можливості це зробити.

За даними правоохоронців, на Закарпатті відкрито найбільше справ на ухилянтів - 902 провадження. Також у списку лідерів є Дніпропетровська, Миколаївська, Львівська, Волинська, Вінницька, Чернівецька, Харківська, Рівненська та Тернопільська області. Різні люди вже отримали різні покарання за ухилення від мобілізації, включаючи арешт та позбавлення волі.