Як українські біженці вплинули на економіку Естонії: економіст навів промовисті цифри

За даними економістів, українські біженці мають позитивний вплив на економіку Естонії. Вони внесли більше коштів у вигляді податків та споживання, ніж отримують у формі соціальної допомоги. За останній період часу, з лютого 2022-го по грудень 2023-го року, до Естонії прибуло 153 322 біженці з України.

Більшість з них - жінки, діти та пенсіонери, що призводить до значних витрат на соціальні виплати. Однак головний економіст Bigbank Рауль Еаметс вважає, що в цілому українські біженці позитивно впливають на естонську економіку, так як суми соціальної допомоги, які вони отримують, набагато менші ніж кошти, які вони віддають у вигляді податків або витрат на споживання.

Експерти також вважають, що в майбутньому біженці освоять естонську мову, приведуть свою кваліфікацію у відповідність до законодавства та зможуть займатися високооплачуваними посадами. Це допоможе впоратися з нестачею робочої сили, зокрема у сферах освіти та охорони здоров'я.

Наразі багато українців працюють не за фахом, більшість з них займаються обробною промисловістю, торгівлею, адміністративною роботою та обслуговуванням. Загалом в Естонії працевлаштовано близько 28,1 тис. українців, з середньою зарплатою 1393 євро брутто.

Хоча кількість безробітних громадян України зростає, важливим є той факт, що багато з них активно шукають роботу і знаходять її, навіть не маючи досвіду праці. Це свідчить про те, що більшість українських біженців зробили зусилля, щоб пристосуватися до нових умов та знайти робоче місце.

Станом на 31 жовтня 2023 року в Естонії було зареєстровано 4112 безробітних громадян України, що становить близько 8% від загальної кількості безробітних.