Який тиск не є нормою: МОЗ назвало цифри

Здоровий артеріальний тиск може бути визначений як систолічний (верхній) тиск до 120 мм рт. ст. і діастолічний (нижній) тиск до 70 мм рт. ст.

Деякі люди помилково вважають, що їхній нормальний артеріальний тиск - це 150/100, тому вони не вживають ніяких заходів для боротьби з гіпертензією. Однак, Міністерство охорони здоров'я повідомило, що такий підвищений тиск не може бути нормою.

Згідно з медичними настановами, тиск в діапазоні 130-139 / 85-89 вважається високим нормальним тиском, 140-159 / 90-99 - гіпертензією першого ступеню, а значення 160 і вище / 100 і вище - гіпертензією другого ступеню. Низьким тиском вважається будь-яке значення нижче 90/60.

Людина може мати стійкий високий тиск, не відчуваючи дискомфорту, оскільки сам тиск несвідомий для нас. Ми можемо відчути лише наслідки різких перепадів тиску, особливо у поєднанні з іншими факторами, такими як стрес. Наприклад, ДТП без травм може призвести до різкого підвищення тиску, оскільки це стресова ситуація.

Однією з причин артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту є незбалансоване харчування. Для здоров'я серця рекомендується обмежити споживання солі і цукру.

Алкоголь має негативний вплив на серцево-судинну систему. Тому, щоб позбутися від залежності від алкоголю, рекомендується зробити кількатижневу перерву у споживанні алкоголю.

Куріння підвищує ризик інсульту, зауважує Центр громадського здоров'я.

Міністерство охорони здоров'я закликає регулярно вимірювати артеріальний тиск і консультуватися з лікарем. Гіпертензію сьогодні можна успішно контролювати за допомогою ліків пролонгованої дії, які доступні за рецептом медичного фахівця.

"Вимірюйте тиск у себе та близьких. Своєчасні заходи для нормалізації тиску можуть врятувати життя", - закликає МОЗ.