Американці проаналізували антисемітські акції у Росії

Антисемітські прояви напруженості в регіонах Північного Кавказу, зокрема у Дагестані, свідчать про загострення міжетнічних та міжрелігійних відносин у Росії. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, Кремлю буде складно заспокоїти виборців та забезпечити безпеку для єврейських меншин, що проживають у Росії. Одночасно, реакція російської влади на демонстрації може стати об'єктом критики з боку ультранаціоналістів. Сподіватися на те, що релігійна толерантність в Росії буде загальноприйнятним, також стає важко, наголошують американські аналітики.

ISW вказує, що очолюючі Федеральну службу безпеки РФ та Російський слідчий комітет, Олександр Бортніков і Олександр Бастрикін, можуть намагатися використати етнорелігійну напругу в Росії, щоб здобути підтримку президента Володимира Путіна.

Кремлю часто важко реагувати швидко на ситуації, що поглиблюють етнорелігійну напруженість, що заводить улюблений цикл гніву російських ультранаціоналістів на російський уряд. Аналітики вважають, що Бортніков і Бастрикін можуть спрямовувати свої зусилля на розрив цього циклу, щоб засвідчити свою ефективність у російському інформаційному просторі, зазначає ISW.

У Махачкалі, Російська Федерація, 29 жовтня, учасники антисемітської акції проникли до місцевого аеропорту та намагалися знайти євреїв на літаку з Тель-Авіва.

Президент України Володимир Зеленський публічно висловив своє обурення щодо сприяння російським державним телебаченням та владою культурі ненависті до інших народів, яка шириться в Росії.