Американська військова база Норфолк прийняла танкер з російською нафтою

Українські моніторингова група "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" та BlackSeaNews повідомляють, що танкер Avenca доставив 50 тис. тонн російських нафтопродуктів прямим рейсом з Новоросійська до Військово-морської бази Норфолк. Військово-морська база Норфолк є ключовим базуванням Військово-морських сил США на східному узбережжі країни. Вона знаходиться в південно-східній частині бухти Гемптон-Роудс, на виході з Чесапікської затоки до Атлантичного океану.

Згідно зі звітом експертів, танкер вирушив з Новоросійська 13 листопада 2023 року і належить компанії Ship manager/Commercial manager Chemikalien Seetransport Gmbh з Німеччини, яка зареєстрована в Гамбурзі. Цікаво, що як США, так і Німеччина є учасниками ембарго проти російського нафтового експорту, яке було запроваджено в лютому 2023 року.

Військово-морська база Норфолк є основним портом для чотирьох ударних авіаносних груп США та інших кораблів, що входять до їхнього складу. Вона також забезпечує розташування головних сил Командування сил флоту та об'єднує з'єднання і підрозділи військово-морського флоту, корпусу морської піхоти й військово-морської авіації 2-го, 4-го і 6-го оперативних флотів ВМС США. На базі Норфолк розміщується 75 бойових кораблів, 14 пірсів та причалів, а також 134 літаки і 11 авіаційних ангарів. Вона є найбільшою військово-морською базою у світі та найбільшою інсталяцією ВМС США.

Станом на останні тижні найбільші світові судноплавні компанії з Греції TMS Tankers, Thenamaris та Minerva Marine відмовляються транспортувати російську нафту внаслідок ембарго. Відповідно до загрози США, ті, хто порушує обмеження цін на російську нафту, можуть потрапити до тюрми.