Енергетика, ВПК, транспорт: опубліковано прогноз рівня ВВП України у 2024 році

Українська економіка очікує зростання на 4,6% у 2024 році

Перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що внаслідок війни українська економіка прогнозовано зростатиме приблизно на 4,6% у 2024 році. Проте, російські обстріли можуть негативно вплинути на цей показник.

Вона зробила цю заяву під час відкриття Форуму Kyiv Investment Day.

Міністр нагадала, що після значного спаду, майже на 30%, у 2022 році, відбулося відновлення через початок зростання у 2023 році, яке становило не менше 5,3%.

"Прогнозуємо, що цього року економіка продовжить відновлюватися – як мінімум на 4,5-4,6%. Звичайно, показники можуть бути низькими через ракетні обстріли, особливо української енергетичної інфраструктури, однак наша базова прогнозування наразі становить 4,6%", - розповіла Свириденко.

Вона повідомила, що розвиток вітчизняного військово-промислового комплексу буде сприяти такому зростанню. За розрахунками Мінекономіки, локалізація половини бюджету, виділеного на закупівлю озброєнь, і створення спільних виробництв з іноземними компаніями в Україні принесуть додатковий ріст ВВП принаймні на 3,6%.

"Навіть минулорічні дані свідчать, що мінімум 1% зростання національного валового продукту забезпечує саме розвиток військово-промислового комплексу", - пояснила перший віцепрем'єр.

Вона також назвала розвиток експорту і покращення транспортних коридорів другими двигунами економічного зростання. Зокрема, розширення морського коридору на інші види експортної продукції, включаючи металургійну і вироби з високою доданою вартістю, є важливими для цього.

"Це критично важливо для нас, так само, як і розширення енергетичних можливостей України та розвиток децентралізованої високоманевреної генерації", - підкреслила Свириденко.

Джерело: Укрінформ