До мільйона євро: Німеччина запустила програму підтримки для українців

Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) запускає нову грантову програму для українського бізнесу, яка надає до 1 млн євро на екомодернізацію.

Участь у програмі запрошують підприємства, які планують реалізувати проєкти з екомодернізації своєї виробництва. Також можна подавати проєкти, що розпочалися раніше, але були зупинені з об'єктивних причин і які не можуть бути завершені за власний рахунок.

Ця програма розроблена Товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI), яку представляє Федеральне міністерство довкілля, охорони природи, ядерної безпеки та захисту прав споживачів Німеччини.

Грантова підтримка забезпечує співфінансування декількох проєктів з використанням кращих доступних технологій та методів управління. Сума гранту для кожного проєкту може становити до 1 млн євро. Прийом документів для участі в конкурсі вже розпочато.

Основні вимоги до проєктів: вони повинні стосуватись обладнання, що підпадає під Європейську Директиву 2010/75/ЄС (Додаток І), та мати проєктну продуктивність. Підприємство і його потужності мають бути розташовані на території України, за винятком тимчасово окупованих та активно бойових територій. Крім того, підприємства не повинні співпрацювати з країною-агресором або знаходитися на санкційних списках ЄС, США або України.

Ця грантова програма Німеччини має на меті спонукати українські підприємства до екомодернізації ще до повного запровадження реформ в країні. Крім того, успішна реалізація "пілотних" проєктів стане сигналом для інших міжнародних донорів та фінансових організацій про готовність українського бізнесу перейти на європейські стандарти навіть в умовах воєнного стану.