Англійська стане обов’язковою. Рада підтримала за основу законопроєкт

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9432, що стосується використання англійської мови в Україні. Новину про це оголосив депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

За цей законопроєкт проголосували 278 народних депутатів.

Проєкт встановлює наступні положення:

  • англійська мова офіційно закріплюється як одна з мов міжнародного спілкування в Україні;
  • передбачається вимога про володіння англійською мовою для категорій посад, на які претендують кандидати;
  • норми використання англійської мови нормуються в роботі державних органів, місцевого самоврядування, екстреної допомоги, при перетині державного кордону, у сферах освіти, транспорту та охорони здоров'я.

Також відомо, що положення про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з українськими субтитрами було зняте з розгляду Комітету.

Як раніше повідомлялося, Зеленський запропонував Раді присвоїти англійській мові статус мови міжнародного спілкування в Україні. Законопроєктом передбачається офіційне закріплення англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні та встановлення вимог про володіння англійською мовою для певних посад. Документ також передбачає обов'язкове вивчення англійської мови у дитячих садках, а у школах кожен учень має пройти державну підсумкову атестацію з англійської мови. Крім того, учасникам програми надаватимуть фінансову підтримку для вивчення англійської мови.

Раніше прем'єр-міністр Шмигаль представив програму по популяризації англійської мови в Україні.