Японія змінює умови підтримки біженців з України

Японія змінює свою програму підтримки біженців з України. Програма, яка надавала підтримку у переїзді людям, що евакуювались з України до Японії за допомогою комерційних рейсів, завершиться у листопаді. Зате у грудні розпочнеться нова програма підтримки, яка буде відрізнятись від попередньої, повідомляє телеканал NHK.

Вона передбачатиме набуття статусу довгострокового резидента з робочою візою для іноземців, які тікають із зон конфлікту, зокрема з України. Імміграційне агентство Японії підтвердило звістку про запуск нової програми з 1 грудня.

Японський уряд прийняв рішення про завершення поточної програми і впровадження нової згідно зі зміненим законом про імміграцію. Агентство імміграції Японії працюватиме на те, щоб допомогти евакуйованим з України влаштуватися в Японії за цією новою системою. Українці, які скористаються програмою, матимуть багато можливостей для працевлаштування та вивчення японської мови.

Програма підтримки була запущена Японією наприкінці квітня минулого року як надзвичайний захід після вторгнення Росії в Україну. Японський уряд забезпечував місця на комерційних рейсах із Польщі раз на тиждень для евакуйованих з України та несе витрати на них.

Однак, попит на цю програму зменшився. Останнім часом кількість людей, які користуються програмою, скоротилася до однієї особи на авіарейс з Польщі до Японії. За останній рік близько 270 українців проживали в Японії за допомогою цієї програми.

Раніше повідомлялося, що Японія розробила зміни до закону про імміграцію, щоб допомогти людям з зон конфлікту, які не можуть отримати статус біженця. За даними Агентства імміграційних служб Японії, на початок вересня в країні перебували 2091 евакуйований українець, з яких 1931 проживали у Японії з візою "для певної діяльності" протягом року. Посвідка на проживання у Японії надавалася міністром юстиції.

Японія є підписантом Конвенції ООН про біженців, але евакуйовані з України та інших країн, подібні до них, не відповідають критеріям, визначеним у Конвенції. Наприклад, Ірландія також вирішила змінити політику відносно українських біженців та планує перевіряти їх на уміння оплачувати власне проживання та стимулювати до пошуку роботи.