Археологи знайшли рештки нового виду людей

У Ізраїлі виявили фрагменти черепа, які можуть належати до раніше невідомої популяції Homo. Вчені назвали її Nesher Ramla Homo. Знахідка була зроблена на археологічній ділянці між Тель-Авівом та Єрусалимом. Дослідники припускають, що ці люди обмінювалися генами та культурою з Homo sapiens протягом тисячоліть.

Знайдені скам'янілості складалися з правої тім'яної кістки, частини черепа та повної нижньої щелепи. Аналіз показав, що ця нова популяція не належала до Homo sapiens або неандертальців, які також зустрічалися в регіоні. Вчені вважають, що Nesher Ramla Homo може бути спільним предком неандертальців і сучасних людей.

Палеоантрополог Марта Лар називає це відкриття великим, навіть не дивлячись на вікові та морфологічні відмінності. Проте деякі вчені висловлюють сумніви. Наприклад, палеоантрополог Джон Хоукс вважає, що фрагменти можуть стосуватися денисівців - іншої архаїчної популяції, що мала зв'язки з неандертальцями та ранніми людьми.

Недавно в Китаї також зробили цікаве археологічне відкриття. Там виявили найстарішу табличку множення, яку знаходили до цього часу. Цифри були написані на смужках бамбука. Археологи знайшли загалом 3910 бамбукових пластинок, і очікують, що з них вдасться відновити близько 30 тисяч математичних слів.