США пропонують країнам G7 передати Україні $50 млрд доходів від заморожених активів РФ

США планують створити фонд у $50 млрд для підтримки України

США ведуть переговори з "Великою сімкою" щодо створення фонду на підтримку України у розмірі до $50 млрд. Кошти будуть зібрані з непередбаченого прибутку, отриманого від заморожених активів Росії. Про це повідомляє Bloomberg.

Ближчим часом США планують укласти угоду з найближчими союзниками під час саміту G7. Однак процес може зайняти кілька місяців.

Створення фонду допоможе Україні отримати серйозне фінансування після затримки допомоги від США через розбіжності в Конгресі. Крім того, цей крок спонукає Євросоюз до використання заморожених активів Росії.

Заморожені активи РФ

За даними на кінець 2024 р., активи Центробанку Росії в країнах G7 оцінювалися приблизно в $280 млрд. Велика частина з них знаходиться в Бельгії. Тільки з лютого 2022 р. ці активи принесли дохід у $3,9 млрд.

Очікується, що заморожені російські активи щороку зможуть забезпечувати дохід приблизно $5 млрд. США планують спрямувати ці кошти на допомогу Україні.

Наслідки розморожування активів, а також гарантії повернення коштів, ще не вирішені. Однак країни G7 зобов'язалися підтримувати санкції до компенсації Україні за завдані збитки.

Раніше Німеччина протестувала проти виділення заморожених активів Росії на користь України. Ймовірно, Берлін боїться нагадати про злочини Другої світової війни.