Митрополит ПЦУ пояснив, як правильно вітатися на Великдень

У неділю, 5 травня, в Україні відзначатимуть Великдень. У цей день православні християни вітають одне одного особливими словами: «Христос Воскрес», отримуючи у відповідь «Воістину Воскрес». Митрополит Переяславський і Вишневський Православної церкви України, Олександр (Драбинко), розповів, що ці вітання вживаються протягом 40 днів, починаючи з Великодня до Вознесіння Господнього.

За словами митрополита, протягом цього періоду, коли Христос перебував зі своїми учнями на землі, відзначають свято Пасхи. Вітання «Христос Воскрес» з'явилося, коли жінки-мироносиці прийшли помазати тіло Господа Ісуса Христа пахощами вже наступного дня після суботи, згідно з юдейською традицією погребіння. Саме у цей момент ангел сповістив їм про те, що Ісус воскрес. Тому християни відповідають: «Воістину Воскрес», тому що це дійсно сталося.

Митрополит наголосив, що вітаючи одне одного таким чином, християни підтверджують свою віру в те, що Христос дійсно воскрес. Він додав: «Якщо б не сталося воскресіння Христового, то віра наша була б марною. Тому ми підтверджуємо те, в що віримо, що Христос дійсно воскрес, воістину воскрес Христос».

Нагадаємо, що у Страсну суботу, яка передує Великодню, відбувається традиційне сходження Благодатного вогню в Єрусалимі.

Читайте також: 

  • Деокупація Паски. Хто підсунув українцям «кулічі» і «пасХу»
  • Великдень 2024: найщиріші привітання у прозі, віршах та яскравих листівках
  • Церковний календар на 2024 рік: нові дати православних свят
  • Великий піст 2024: традиції, календар харчування, правила та заборони
  • Страсний тиждень: традиції та заборони напередодні Великодня